Now loading.
Please wait.

Menu

Veilig Voedsel

Voedselveiligheid is een basisvereiste voor de productie van voedingsmiddelen.

Lees meer ...

Voeding

Lipids en proteins dragen bij aan een evenwichtige voeding voor mens en dier.

Lees meer ...

Maatschappij

De productie van lipids en proteins in België bouwt voort op een eeuwenlange...

Lees meer ...

LIPROBEL

Liprobel behartigt de belangen van de producenten van plantaardige oliën en eiwitten en die van geraffineerde dierlijke vetten.

Lees meer ...

Oliën en vetten in België

België is rijk aan diverse productie eenheden van ruwe en geraffineerde plantaardige oliën, en eiwitten en geraffineerde dierlijke vetten.

Zaad-, boon- en kiemoliën

Zaad-, boon- en kiemoliën hebben een relatief hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en zijn vloeibaar op kamertemperatuur. Zij zijn belangrijke ingrediënten voor onder meer margarine, tafel- en spijs- en frituuroliën. Afhankelijk van hun botanische herkomst bevatten deze oliën ook essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 en vitamine E. De vetzuren uit lijnolie zijn sterk onverzadigd wat van toegevoegde waarde is bij gebruik van lijnolie in onder meer voedingsmiddelen, verf, drukinkten, schoonmaakmiddelen, linoleum en houtbeschermingsprodukten.

Voedermiddelen

Bij de extractie van raap-, soja-, en zonnebloemzaadolie uit respectievelijk raapzaad, sojabonen en zonnebloempitten ontstaat schroot/meel dat een eiwitbron is voor de dierenvoederindustrie. Bij het persen van lijnolie uit lijnzaad ontstaan lijnschilfers die een eiwit- en vetbron zijn voor dierenvoeders. Ruwe plantaardige oliën en vetten die vrijkomen bij het persen/crushen/extraheren van oliehoudende zaden en ruwe dierlijke vetten die vrijkomen bij het smelten van eetbare dierlijke bijproducten worden meestal geraffineerd om ze te gebruiken in de voedingsnijverheid voor verschillende toepassingen. Geraffineerde oliën en vetten vinden ook hun weg naar de veevoeding en verschillende technische toepassingen. Bij de raffinage van oliën en vetten ontstaan bijproducten (vetzuurdestillaten, zure oliën) die een energiewaarde hebben voor de dierenvoederindustrie.

Dierlijke vetten

Rundvet bevat relatief veel verzadigde vetzuren en mono onverzadigde vetzuren. Het is een hittebestendig en stabiel medium voor het frituren op hoge temperaturen. Varkensvet bevat ten opzichte van rundvet relatief veel onverzadigde vetzuren. Het vindt zijn weg naar margarine, broodverbeteraars en als broodsmeersel. Kippenvet bevat veel onverzadigde vetzuren

Productie van olie voor biodiesel

Plantaardige olie als grondstof voor de productie van biodiesel helpt mee om de afhankelijkheid van de EU van fossiele brandstof te verminderen en draagt bij aan verlaging van de broeikasgasemissies van transport.

Productie van speciaal vetten

De structuurbiedende en nutritionele eigenschappen van oliën en vetten zijn op maat te maken voor toepassing van olie en vet in bijvoorbeeld confisserietoepassingen en babyvoeding. 

      

Tropische oliën

Palm-, palmpit- en kokosolie bevatten relatief veel verzadigde vetzuren en zijn vast op kamertemperatuur.  Zij bieden structuur aan voedingsmiddelen zoals margarine, deegwaren en  ijs en pralines.